GRAF BATE RÉCORDS EN SU DÉCIMO ANIVERSARIO

El festival GRAF, de cómic independiente y autoedición, se celebró los días 4 y 5 de marzo en Barcelona, con más de 6.500 visitantes en su edición más internacional.

Un grupo de entusiastas organizó la primera edición de GRAF en 2013, con el objetivo de plantear una alternativa a los grandes salones de cómic. Un punto de encuentro que diera espacio a la entonces emergente escena independiente. Diez años después, GRAF es un evento plenamente consolidado, que no para de crecer. El pasado fin de semana, los días 4 y 5 de marzo, se celebró la edición de conmemoración de su décimo aniversario. Más de 6.500 personas, la cifra más elevada de la historia del festival, pasaron por Fabra i Coats y disfrutaron de la zona de expositores, los talleres, las exposiciones y la programación de charlas y mesas redondas. Una programación nutrida y variada, en la que se contó con la presencia de más de cincuenta artistas. Visitaron el evento firmas internacionales como Michael Deforge, Florence Dupré, Emilie Gleason, Catalina Bu, Miguel Vila o Anna Haifisch, y artistas nacionales como Max, Fernando de Felipe, María Medem, Oliver Añón, Mabel Esteban, Genie Espinosa, Miguel Brieva o Albert Monteys.

Más de medio millar de personas asistieron a las mesas redondas, ponencias y diálogos en el Espai Zero de Fabra i Coats, y más de 100 participaron de los talleres para adultos coordinados por la escola de còmic La Gossa e impartidos por Aroha Travé y Rosa Codina, Marlene Krause, Marta Cartu y Javier Lozano, entre otros. El espacio infantil MINIGRAF, coordinado por Nadia Hafid, fue de nuevo un éxito que contó con los talleristas Álvaro Ortiz, Begoña García-Alén, Ivan McGill o Cristian Robles, entre otros.

Como parte de la celebración del décimo aniversario, el sábado por la noche se celebró una fiesta en colaboración con Autsaider Cómics -también con diez años de historia- con lleno total, en la sala P.62 del Parallel, en la que los asistentes disfrutaron de la entrega de los premios Golden Globos del colectivo Ilu Station, los más locos del sector, y la música de Zombie Puyol y Eterna Joventut. Además, el festival editó un fanzine con colaboraciones de 17 dibujantes, y se disfrutó de una exposición conmemorativa de toda la trayectoria de GRAF comisariada por Lilliana Marín de Mas, que se unieron a otras dos muestras, “Las aventuras de Passer P. Malta”, de Andrés Magán, y “La forja de un imperio. 10 años de Autsaider Cómics”.

En esta edición, GRAF, ha seguido colaborando con las instituciones culturales de la ciudad habituales en cada cita, como la Escuela Elisava o la Biblioteca Ignasi Iglesias – Can Fabra. En esta ocasión, se ha sumado el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona, con motivo de la exposición “Constelación Gráfica”, de forma que se celebraron diversas actividades tanto en el CCCB como en GRAF en torno a ésta. Además, con cada entrada de GRAF se regaló una invitación para visitar la muestra.

En la zona de expositores, el corazón del festival, se contó con 110 propuestas, más que nunca antes en GRAF. Editoriales, colectivos de autoedición y artistas se dieron cita en un espacio horizontal que, lejos de ser solo un lugar para la venta, se convirtió, una vez más, en un espacio para la intercambio, el diálogo y la conexión entre diferentes agentes del medio. Los visitantes pudieron disfrutar de más de 70 sesiones de firmas y el contacto directo con decenas de autores y autoras de la efervescente escena independiente.

Tras el éxito de esta edición del décimo aniversario, GRAF quiere dar las gracias al personal de Fabra i Coats, a todas las personas e instituciones que han apoyado y participado en el festival, a los voluntarios y voluntarias, a todos los expositores e invitados y, por supuesto, a todas las personas que han visitado GRAF durante los dos días. Ya se está trabajando en #GRAFBCN2024.

El equipo de GRAF


Fotografías cedidas por:
Bàrbara Balcells Matas, Ferrán Armengol Juan, Mery Cuesta y Mireia Pérez.

Catalá

GRAF BAT RÈCORDS EN EL SEU DESÈ ANIVERSARI

El festival GRAF, de còmic independent i autoedició, es va celebrar els dies 4 i 5 de març a Barcelona, ​​amb més de 6.500 visitants a la seva edició més internacional

Un grup d'entusiastes va organitzar la primera edició de GRAF al 2013, amb l'objectiu de plantejar una alternativa als grans salons de còmic. Un punt de trobada que donés espai a la llavors emergent escena independent. Deu anys després, GRAF és un esdeveniment plenament consolidat, que no para de créixer. El cap de setmana passat, els dies 4 i 5 de març, es va celebrar l'edició de commemoració del seu desè aniversari. Més de 6.500 persones, la xifra més elevada de la història del festival, van passar per Fabra i Coats i van gaudir de la zona d’expositors, els tallers, les exposicions i la programació de xerrades i taules rodones. Una programació nodrida i variada, en què es va comptar amb la presència de més de cinquanta artistes. Van visitar l'esdeveniment firmes internacionals com Michael Deforge, Florence Dupré, Emilie Gleason, Caterina Bu, Miguel Vila o Anna Haifisch, i artistes nacionals com Max, Fernando de Felipe, María Medem, Oliver Añón, Mabel Esteban, Genie Espinosa, Miguel Brieva o Albert Monteys.

Més de mig miler de persones van assistir a les taules rodones, ponències i diàlegs a l'Espai Zero de Fabra i Coats, i més de 100 van participar dels tallers per a adults coordinats per La Gossa i impartits per Aroha Travé i Rosa Codina, Marlene Krause, Marta Cartu i Javier Lozano, entre d'altres. L'espai infantil MINIGRAF, coordinat per Nadia Hafid, va tornar a ser un èxit que va comptar amb els talleristes Álvaro Ortiz, Begoña García-Alén, Ivan McGill o Cristian Robles, entre d'altres.

Com a part de la celebració del desè aniversari, dissabte a la nit es va celebrar una festa en col·laboració amb Autsaider Còmics -també amb deu anys d'història- amb ple total, a la sala P.62 del Paral·lel, on els assistents van gaudir del lliurament dels premis Golden Globos del col·lectiu Ilu Station, els més bojos del sector, i la música de Zombie Puyol i Eterna Joventut. A més, el festival va editar un fanzine amb col·laboracions de 17 dibuixants, i es va gaudir d'una exposició commemorativa de tota la trajectòria de GRAF comissariada per Lilliana Marín de Mas, que es van unir a dues mostres més, “Les aventures de Passer P. Malta” , d'Andrés Magán, i “La forja d'un imperi. 10 anys d'Autsaider Còmics”.

En aquesta edició, GRAF, ha continuat col·laborant amb les institucions culturals de la ciutat habituals a cada cita, com l'Escola Elisava o la Biblioteca Ignasi Iglesias – Can Fabra. En aquesta ocasió, s'ha sumat el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ​​amb motiu de l'exposició “Constel·lació Gràfica”, de manera que es van celebrar diverses activitats tant al CCCB com a GRAF al voltant d'aquesta. A més a més, amb cada entrada de GRAF es va regalar una invitació per visitar la mostra.

A la zona d'expositors, el cor del festival, es va comptar amb 110 propostes, més que mai abans a GRAF. Editorials, col·lectius d'autoedició i artistes es van donar cita en un espai horitzontal que, lluny de ser només un lloc per a la venda, es va convertir, un cop més, en un espai per a l'intercanvi, el diàleg i la connexió entre diferents agents del medi. Els visitants van poder gaudir de més de 70 sessions de firmes i el contacte directe amb desenes d'autors i autores de l'escena independent efervescent.

Després de l'èxit d'aquesta edició del desè aniversari, GRAF vol donar les gràcies al personal de Fabra i Coats, a totes les persones i institucions que han donat suport i participat al festival, als voluntaris i voluntàries, a tots els expositors i convidats i , per descomptat, a totes les persones que han visitat GRAF durant els dos dies. Ja s'està treballant a #GRAFBCN2024.

L'equip de GRAF



instagram-logo-A807AD378B-seeklogo.com
X_logo_2023_original
youtube